Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
1 octobre 2015 4 01 /10 /octobre /2015 11:40
Video Walter Benjamin à Banyuls - Dany Karavan & W.Wenders, le 3 octobre 2015 à Portbou - W.Benjamin à La Jonquera

* BANYULS, l'Association Walter BENJAMIN :

* VIDEO des événements autour de W.Benjamin 26/26 septembre 2015 :

http://amisdebanyuls.canalblog.com/archives/2015/09/27/32689652.html

- - - -

à PORTBOU :

*hommage à W.Benjamin :

Chers amis,

Nous sommes heureux de vous inviter à l'Hommage à Walter Benjamin le 3 et le 4 octobre à Port-Bou.

Ici-joint le programme.

Bien à vous,

Plus d'information +34.660827023

www.passatgescultura.org

**

*Walter Benjamin samedi 3 octobre, à 17:30

  • Salle de la Congesta, Portbou

Autobiographique et documentaire, le film se veut la rencontre de deux destins. Juste avant de mourir, sur la frontière franco-espagnole, Walter Benjamin a perdu sa malette, qui contenait l’oeuvre de sa vie. Boris Lehman lui perd sa caméra. Pour tenter de la retrouver, en quelque sorte, il refait le chemin de l’Histoire. Une histoire de deuil et d’égarement.l’Histoire.

Né à Lausanne, Boris Lehman a produit, de façon indépendante et artisanale, plusieurs centaines de films, en super 8 et en 16 mm. Son œuvre, monumentale, se construit à partir des années 80, autour de son journal dans lequel il se met en scène, réalisant ainsi ce qu’il appelle sa « fiction autobiographique ».

David Legrand est un agitateur. Depuis vingt ans il bouscule les idées et les pratiques collectives trop établies. Son engagement physique est total, que ce soit comme acteur inspiré de performances actionnelles ou instigateur d’expérimentations filmiques hors champs.

Trailer: https://vimeo.com/97467142

** samedi 3 octobre, à 18:30

Hommage à W. Benjamin :

  • Salle de la Congesta, Portbou

Hommage à Walter Benjamin

Manifestation proposée par Pilar Parcerisas (Association Passatges) avec la participation de Dani Karavan, créateur de l'œuvre commémorative intitulée "Passatges" à Portbou et de Wim Wenders, l'un des représentants majeurs du Nouveau cinéma allemand ("Les Ailes du désir")

Discussion entre Dani Karavan et Wim Wenders sur la relation entre la pensée de Walter Benjamin et leurs oeuvres respectives.

Animée par Pilar Parcerisas (historienne de l’art)

Projection du film de Philippe Colin, La Forme et le lieu (1990 / 27 min) sur l’oeuvre de Dani Karavan.

- - -

* Walter Benjamin ) La Jonquera :

Ens complau de convidar-vos als actes que organitzen, per al proper dia 3 d’octubre, la Càtedra Walter Benjamin, memòria i exili i el Consorci del Museu Memorial de l’Exili en homenatge a Walter Benjamin en els 75 anys de la seva mort. Així mateix, us avancem informació i el programa del Col·loqui Internacional Walter Benjamin que, organitzat per la Càtedra Walter Benjamin, memòria i exili, tindrà lloc a Portbou els dies 10 i 11 d’octubre, el qual es complementa amb la realització de la ruta a peu Banyuls-Portbou el dia 11 d’octubre, amb la participació de l’artista afganesa Kubra Khademi.

Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera)

3 d’octubre de 2015:

Activitats organitzades pel MUME i la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili a l’entorn del 75è aniversari de la mort de Walter Benjamin.

11h: inauguració de l’exposició Walter Benjamin. Constel·lacions de l’Exili

Aquesta exposició, que es podrà visitar fins al 22 de novembre, és un homenatge a l’insigne pensador alemany en el 75è aniversari de la seva mort.

Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili proposa una reconstrucció de la vida i l'exili de Benjamin fins a la seva tràgica fi, a través de testimonis i documents de diferents personalitats del seu entorn, que configuraven la seva constel·lació personal i intel·lectual.

L’exposició es basa en material procedent de l'Arxiu Walter Benjamin de l'Akademie der Künste (Berlín), i recull reproduccions facsímils de materials, suports, objectes o escrits (textos manuscrits o mecanografiats, postals, quaderns de notes, sobres, tiquets, fotografies, retalls de premsa, registres, fitxers, carpetes, llibreta d’adreces, etc.), els quals ens reflecteixen una exigència constant en Walter Benjamin: salvar de l’oblit el pensament i organitzar-ne el rescat, ja fos del seu propi pensament, el de la seva família o de parts senceres de la història oblidades.

L'exposició, que és un projecte l’Arxiu Walter Benjamin de l’Akademie der Künste de Berlin, ha estat organitzada pel Patronat Call de Girona i la Càtedra Walter Benjamin, memòria i exili de la Universitat de Girona, amb la col·laboració del Museu Memorial de l'Exili (La Jonquera).

11:30h: lectura del veredicte del jurat de la II Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin (Reconeixement a un treball assagístic inèdit)

12:00h: espectacle de petit format “La idea d’Europa”*, de George Steiner, monòleg dirigit i interpretat per Òscar Intente, amb la participació de l’acordionista Ferran Martínez.

“La idea d’Europa” és el títol d`un llibret de George Steiner que parla de l`home europeu contemporani. Dels homes, dones i nens europeus que duen, com si fos una motxilla massa carregada, un pes a l`esquena.El pes d`un passat brutal i grandiós alhora. Com ha subratllat Miquel Berga: “El text d`Steiner genera moments d`inevitable emoció intel.lectual!”( El Punt-Avui)

*Aquesta activitat compta amb el suport de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, i amb la col·laboració de la Fundació Catalunya-Europa.

Rebeu una salutació cordial,

Museu Memorial de l'Exili

Carrer Major 43-47

17700 La Jonquera

www.museuexili.cat

0034 972556533

Partager cet article

Repost 0
Published by leblogabonnel - dans littérature
commenter cet article

commentaires

Présentation

  • : Le blogabonnel
  • Le blogabonnel
  • : Création et information culturelle en Catalogne et... ailleurs.
  • Contact

Profil

  • leblogabonnel
  • professeur de lettres, écrivain, j'ai publié plusieurs livres dans la région Languedoc-Roussillon, sur la Catalogne, Matisse, Machado, Walter Benjamin (éditions Balzac, Cap Béar, Presses littéraires, Presses du Languedoc...
  • professeur de lettres, écrivain, j'ai publié plusieurs livres dans la région Languedoc-Roussillon, sur la Catalogne, Matisse, Machado, Walter Benjamin (éditions Balzac, Cap Béar, Presses littéraires, Presses du Languedoc...

Recherche

Articles Récents

Liens