Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
27 février 2013 3 27 /02 /février /2013 12:35

   * Au moment où l'on vient, dimanche dernier à Collioure, de rendre hommage, lors de la commémoration de la Retirada, au poète andalou, l'écrivain et journaliste Xavier Febrés (connu pour son livre, avec Quéralt et Grando, sur les camps de la honte) vient de publier "Les derniers jours du poète A.Machado". (La traduction de ce livre en français devrait être publiée par les éditions Mare Nostrum)

 

 

(C) Remerciements au journal El Punt et à Aleix Renyé.  On se souvient que le professeur Jacques Issorel, il y a plus de vingt ans déjà, avait décrit les ultimes instants du poète mort dans la pension Quintana (éditions Mare Nostrum). Ce livre était une analyse historique au plus près de la vérité. X.Febrés articule, de façon originale, fiction et histoire. 

 

(PS. Je me permets de signaler la réédition de ma "biographie poétique" de Machado : De Séville à Collioure - 14 euros, chez l'auteur : 06 31 69 09 32- J.Pierre Bonnel, éditions Cap Béar)

 

** Els últims dies del poeta Antonio Machado

El periodista i escriptor Xavier Febrés publica un llibre sobre l'estada i la mort a Cotlliure del poeta republicà espanyol, enterrat en aquesta població de la Costa Vermella

19/02/13 02:00 - COTLLIURE - ALEIX RENYÉ

 

(photo : site de "El Punt")

 

Xavier Febrés davant la casa Quintana de Cotlliure, on va morir Antonio Machado Foto: A.R.

Enllaços relacionats

 

Al cementiri de Cotlliure la tomba del poeta Antonio Machado és lloc de peregrinatge per a molts espanyols i sud-catalans. S'ha convertit en un actiu memorial de l'èxode de mig milió de republicans per la frontera pirinenca l'hivern del 1939 com es pot llegir en la contraportada del llibre que el periodista Xavier Febrés acaba de publicar a l'editorial La Mansarda.

En Els últims dies de Machado Febrés relata la vida i el compromís del poeta en els darrers mesos a l'Estat espanyol i el seu pas cap a l'exili a la Catalunya Nord. A través de la figura de Machado el llibre fa un relat detallat i documentat de la Retirada, els camps d'internament on van anar a parar el republicans i de les mesures preses per les autoritats franceses. La documentació citada amb la que s'ha construït el llibre en fan una referència per aquest període de la història recent de Catalunya, nord i sud. Com diu el subtítol de la portada del llibre el poeta republicà encara viu exiliat a Cotlliure. En un epíleg en clau personal l'autor explica la seva relació amb les comarques nord-catalanes, sobretot ambPerpinyà i la Costa Vermella.

Xavier Febrés va entrar en relació amb l'actualitat de la Catalunya Nord i de França quan va esdevenir corresponsal del diari perpinyanès L'Indépendant a Barcelona, corresponsalia que va exercir durant força temps. Ha escrit una vintena de llibres, alguns d'ells de temàtica nord-catalana en col·laboració amb autors rossellonesos com Jaume Queralt. Enguany també ha publicat un llibre sobre l'escultor de Banyuls de la Marenda Maillol l'escultor carnal, entre altres.

 

Darrera actualització( Dimarts, 19 de febrer del 2013 08:19 )

 

 

 

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blogabonnel
  • : Création et information culturelle en Catalogne et... ailleurs.
  • Contact

Profil

  • leblogabonnel
  • professeur de lettres, écrivain, j'ai publié plusieurs livres dans la région Languedoc-Roussillon, sur la Catalogne, Matisse, Machado, Walter Benjamin (éditions Balzac, Cap Béar, Presses littéraires, Presses du Languedoc...
  • professeur de lettres, écrivain, j'ai publié plusieurs livres dans la région Languedoc-Roussillon, sur la Catalogne, Matisse, Machado, Walter Benjamin (éditions Balzac, Cap Béar, Presses littéraires, Presses du Languedoc...

Recherche

Liens