Création et information culturelle en Catalogne et... ailleurs.
La signatura del tractat amb Lluís XIV de França i Felip IV de Castella a l’Illa dels Faisans el 1659 (Escena retratada per Laumosnier)
Entre la repressió agressiva, fins fa poc temps, contra la presència del català i la immigració forta, sobretot des d’altres punts de França, cap a la Catalunya Nord avui en dia en aquestes comarques septentrionals la catalanitat, almenys lingüística, és una manifestació bastant minoritzada. Lluny queden aquells temps en què els catalans del sud que s’hi exiliaven del franquisme s’hi trobaven gendarmes que els parlaven català.
Però l’esperit català encara és viu a la Catalunya Nord. Això sí, amb unes reivindicacions que no són ben bé les mateixes que a la Catalunya Sud. Aquestes reivindicacions arriben a la màxima expressió cada Set de Novembre, diada de la Catalunya Nord i dia en què es recorda la creació d’una frontera administrativa entre catalans: el Tractat dels Pirineus del 1659. L’efemèride arriba amb dols desitjos. El primer, “esborrar mentalment aquesta frontera”. El segon, “esborrar la frontera material, econòmica i, més endavant, política”. Són els desitjos que expressa el vicepresident de laFederació per la defensa de la llengua i la cultura catalana, Pere Manzanares; un dels organitzadors els actes commemoratius. El primer el veu molt “fàcil”. I és que li dol que encara hi ha “massa” nord-catalans que baixen a Girona o a Figueres i diuen que van a Espanya i, a l’inversa, molts catalans del sud que van a Perpinyà i diuen que van a França.
*** Dissabte 9 de novembre
Commemoració del Tractat dels Pirineus i Cloenda del Correllengua
organitzats per la Federació d'entitats
Agustí Mas. Estira la llengua.
El Set de Novembre és la Diada de la Catalunya Nord. Es commemora el Tractat dels Pirineus, amb què Felip IV i Lluís XIV, el 1659, van partir Catalunya en dues, sense consultar-ho en cap moment les Corts Catalanes. Aquest dia i el dissabte següent, les entitats nord-catalanes per la llengua i la cultura catalana reivindiquen el manteniment de la flama de la identitat i pensant en un objectiu: esborrar la frontera encara que només sigui “mentalment”. L’Estira la llengua!, de Ràdio Nacional d’Andorra, n’ha parlat amb un dels activistes més destacats de la Catalunya Nord, Pere Manzanares.
09/11/2013 - 10:00 - 18:00 : La médiathèque André-Malraux et la Ville de Béziers, ont organisé la première édition des Allées du livre le 12 octobre 2013. Cette édition, était consacrée au mieux-être (mieux-être avec soi, avec les autres ; mieux-être par la pensée, le corps, les pratiques artistiques,etc.).
Pour les deux prochains rendez-vous fixés les samedis 9 novembre et 7 décembre 2013, la Ville de Béziers confiera l'organisation à l'association "La Mémoire du Livre" regroupant des bouquinistes professionnels.
Les Allées du livre : 2 prochains rendez-vous
Sous un chapiteau chauffé de 500m², une vingtaine de bouquinistes professionnels invités par l'association "La Mémoire du Livre" présentera, le samedi 9 novembre 2013 et le samedi 7 décembre 2013 de 10h à 18h sur les Allées Paul Riquet, plus de mille livres d'occasion : ouvrages anciens ou modernes, de collection ou grand public, onéreux ou bon marché.
Les amoureux du livre et les curieux auront ainsi un très large éventail pour dénicher "le bouquin" de leur choix.
Manifestation organisée par la Ville de Béziers, en partenariat avec l'association "La Mémoire du Livre".
Des expertises gratuites seront également proposées.